Rekonstruktor - Lakásból - Otthon

Lakásunk otthonossá tétele, mindenekelőtt alapos tervezést igényel. Megéri rászánni az időt és az utánajárást is, hogy minél több részletét megtervezzük otthonunknak. Ha ezt nem tesszük meg, fennáll a veszélye annak, hogy mi leszünk a lakásért és nem a lakás mi értünk. Ha kell menjünk el és élőben válasszuk ki a megfelelő bútorokat, burkolóanyagokat – csempét, járólapot, parkettát, stb. Az interneten utána tudunk nézni az áraknak, de sem a színek, sem a méretek nem úgy jönnek át mintha élőben látjuk.

Fontos a színek kiválasztása, amihez vagy festő szakember, vagy festékboltban tudunk segítséget kérni. Természetesen a legegyszerűbb alapelv: sötét helységbe csak fehér vagy esetleg tört fehér, világos helységbe pedig a pasztelltől a nagyon erős, kontrasztos színekig választhatunk.

Azt is tudnunk kell, hogy a kis helységeket, még ha világos is, összenyomják a sötétebb színek, míg a világosak tágítják a teret. Ugyanez a helyzet a mintás, esetleg csíkos tapétáknál. A függőleges csíkok, minták magasítanak, míg a vízszintesek szélesítenek a tereken.

Amikor sikerült a főbb részeket megtervezni, mint pl a konnektorok, kapcsolók helye és mennyisége, világítás a különböző helységekben, stb., érdemes több, legalább 2-3 árajánlatot bekérni a vállalkozóktól. Mi minden esetben kizárólag helyszíni felmérés alapján adunk árajánlatot. A mi esetünkben ez díjtalan, Budapest közigazgatási határain belül. Ez azért fontos mert látatlanban vagy fotókról nem derül ki sok minden. Pl. a falak állapota: mennyire “táskásodott” fel a festék vagy a vált el a vakolat. Ez talán a legsarkalatosabb probléma, mert amikor elkezdjük a régi festékréteget átkaparni és jön vele a vakolat is, akkor egyrészt időben, munkadíjban a keletkezett építési törmelék deponálásában és elszállításában is jelentős plusz költségek jelentkezhetnek.

Fontos tudni, hogy a kialakult gazdasági helyzet a folyton változó anyagárak miatt, valamint minden munkának van egy rejtett, előre nem látható része, amit nem lehet “felmérni” még a helyszíni szemle során sem. Éppen ezért bármilyen aprólékos és pontos egy költségvetés, mindig számolni kell a rejtett hibák költségeivel. Ezt a profi költségvetés készítő programok tudják kezelni….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.